|
Nyheter: |
TILBAKE TIL.....INNENRIKS 2003
SISTE NYTT...INNENRIKS
UTENRIKS
|
Alle får kjeft av allmennkringkastingsrådet
P4 får som vanlig pepper, mens heller ikke NRK`s radiokanaler slipper kritikk
i årets rapport fra allmennkringkastingsrådet.
|
|
|
RADIONYTT.NO - 16.06.03 - KYRRE DAHL
Allmennkringkastingsrådet la fredag frem sin årlige rapport
om tilstanden i norsk allmennkringkasting. P4 får som vanlig kjeft for blant annet lite bredde
innen musikkgenre og lite dybde innen kultur og religion, men kritikken er ikke like hard som
den har vært tidligere. Det skinner likevel igjennom at P4 ikke akkurat lever opp til den
standarden allmennkringkastingsrådet forventer. Hos NRK`s radiokanaler står det bedre til,
men både P1 og P2 får kjeft for svikt i nynorsk-bruken, mens Petre er prakteksemplar når
det gjelder nynorsk. Rådet savner mer bredde i P1, mer sport i P2 og flere minoriteter i
Petre.
Rådets rapport, som publisert av SMF
Radiokanalene
NRK P1
P1 er den kanalen som har høyest lytteroppslutning, noe som gjør kanalens forhold til allmennkringkastingskriteriene svært viktig. P1 preges av en bred målgruppeorientering, og de to største programkategoriene, ”Musikk” og ”Underholdning”, utgjør nesten halvparten av programtilbudet. De regionale sendingene står også sentralt i kanalens programtilbud, med hele 14,5 prosent av sendetiden. Rådet er imidlertid avhengig av statistikk over fordelingen av programkategorier i de regionale sendingene for å kunne vurdere kanalens samlede tilbud. Statistikk som viser innholdet i de sammensatte sendeflatene er også vesentlig for rådets vurderinger. Dette er noe NRK bør framskaffe til framleggelsen av neste års allmennkringkasterregnskap.
Det er viktig at den brede målgruppeorienteringen ikke skjer på bekostning av det mangfoldet av genre, som rådet fortsatt mener P1 byr på. Det tematiske mangfoldet i P1 er stort. Kritiske og analytiske perspektiv ivaretas blant annet ved det relativt store omfanget av nyhets- og aktualitetsprogram. NRK har etter oppfordring fra rådet etablert programtilbud til barn i P1. Tilbudet består av lørdagsbarnetimen, som samsendes med P2.
Det at P1 i hovedsak er vendt mot brede grupper fører til at tilbudet til visse grupper er mindre enn ønskelig. Dette gjelder som nevnt barn og unge, men også religiøse og etniske minoriteter. Kanalens distriktssendinger, Sámi Radio og en relativt bred nyhets- og aktualitetsdekning bidrar imidlertid til å styrke P1s representativitet.
P1 opplyser å ha sendt 40 prosent norsk musikk i 2002. Rådet ønsker statistikk over hvilken type musikk kanalen sender, slik at vi kan si noe om hvilke genre og kulturuttrykk som finnes i sendingene. Rådet etterlyser ellers en større variasjon i kanalens kulturformidling: flere fordypende kulturinnslag, mer samisk og ikke-etnisk norsk kulturstoff.
Nynorskandelen i P1 er redusert fra 27 prosent i 2001 til 19 prosent i 2002.
Europarådet har nå presentert sin første rapport om Norges oppfølging av rammekonvensjon om vern av nasjonale minoriteter. I rapporten blir norske myndigheter blant annet oppfordret til å iverksette tiltak for å bedre mediesituasjonen for kvenene. Rådet mener NRK har et særlig ansvar for å la minoriteter komme til orde og være synlige i medietilbudet, og oppfordrer NRK til å styrke tilbudet til den kvenske minoriteten.
NRK P2
P2 byr på et mangfold både av genre og tema. Rådet vil imidlertid fortsatt etterlyse en form for dekning av sport i kanalen.
P2s programtilbud framstår som solid med hensyn til analytiske, kritiske og fordypende perspektiv. I tillegg til en bred nyhets- og aktualitetsdekning, har kanalen en rekke fakta- og informasjonsprogram og kultur- og idéhistoriske program.
Bruken av nynorsk i P2 har gått tilbake fra 22 prosent i 2001 til 15 prosent i 2002. Rådet mener andelen ikke er tilfredsstillende for en kanal som i så stor grad er orientert mot norsk kultur- og samfunnsliv.
Rådet etterlyser en bredere dekning av nasjonale minoriteter utenom de tradisjonelle samiske sendingene.
P2 har et bredt og variert tilbud til barn.
P2 har fortsatt en klar profil som kulturkanal og inkluderer i økende grad populærkulturelle tema i sendingene. Når NRK nå leverer separate statistikker over dag- og natt-tilbudet i P2, viser det at den høye andelen musikk i den totale sendetiden som tidligere er innrapportert, skyldes den nattlige samsendingen med NRK Alltid klassisk. Rådet ønsker imidlertid også for P2 en statistikk som viser fordelingen av musikkgenre på dagtid.
NRK Petre
Petres høye musikkandel på 71 prosent begrenser nødvendigvis rommet for andre genre. Rådet har likevel inntrykk av at verbaldelen inneholder en variasjon innenfor ulike radiogenre.
Det er musikkgenrene ”Pop/Rock” som er de mest utbredte, med 45 prosent. Samtidig er andelen ”Underholdning” på 17 prosent. Rådet mener det er rom for større bredde i kanalen, men mener likevel at kanalen bidrar til å reflektere en bredde innenfor målgruppens musikalske felt.
Rådet har inntrykk av at flere av de sammensatte programmene på Petre har et variert tematisk innhold. Et mer representativt bilde av programvirksomheten kunne trolig derfor presenteres dersom det ble rapportert på innslagsnivå. Rådet mener fortsatt at Petre bør utvikle flere tematisk sammenhengende program av særlig interesse for ungdom. Rådet ser også med bekymring på at andelen ”Nyheter” og ”Samfunnsspørsmål” er svært redusert, fra 14 prosent i 2001 til 10 prosent i 2002. Rådet forutsetter at NRK snur denne trenden.
Petre har hatt en nynorskandel på 27 prosent de to siste årene. Av NRKs kanaler er Petre den eneste som oppfyller NRKs egen målsetting om 25 prosent nynorsk i 2002.
Målgruppeinnretningen i Petre begrenser generelt representasjonen i kanalen. En ungdomskanal bør etter rådets syn inkludere minoritetsperspektiv og personer med minoritetsbakgrunn i programvirksomheten. Etter det rådet kjenner til, er det ingen faste sendinger på samisk eller andre minoritetsspråk i Petre.
P4 Radio Hele Norge
Rådet har fortsatt inntrykk av at det er den enkle studioformen som dominerer i P4, men har merket seg en økt variasjon av genre innenfor barneprogram og visse andre programserier.
Tematisk sett har P4 fortsatt en høy andel musikk på 57, 4 prosent i sendeflaten fra 06.00 til 01.00. P4 har etablert et program med en variasjon av temaer innenfor ”Natur, vitenskap”. Statistisk sett har imidlertid denne kategorien fortsatt et lite omfang, med 0,7 prosent. Omfanget av program innen ”Religion, livssyn” er fortsatt for lavt. Rådet mener P4 bør vie flere religioner og livssyn enn den kristne større oppmerksomhet enn det som gjøres i dag.
Rådet ser det som positivt at P4 opprettholder daglige nyhetssendinger på samisk i sentral sendetid. Rådet mener det også er viktig at samiske tema får en plass i andre program i P4, og ser positivt på at P4 i innslag i program som ”Nord for Sinsenkrysset” setter fokus på samiske forhold. Det er imidlertid en viktig forutsetning at slike program også sendes innenfor sentrale sendetider.
Rådet håper P4 viderefører de nye programmene ”Zebra” og ”Radio Yalla”, og gjennom dette styrker representasjonen av etniske minoritetsgrupperinger i kanalen. Dekningen i øvrige programflater kan etter rådets oppfatning fortsatt styrkes.
P4 etablerte høsten 2002 et nytt tilbud til barn som etter rådets vurdering framstår som mer variert og målrettet til den aktuelle aldersgruppen. Samtidig etablerte P4 ungdomsflaten ”Pepper” på kveldstid. Ungdomstilbudet har med dette økt i omfang, men rådet er mer tvilende til om programmet byr på stor tematisk og genremessig variasjon for ungdomsgruppen.
Rådet mener P4s nyhets- og aktualitetssendinger har et godt profesjonelt nivå, og den tematiske bredden må anses tilfredsstillende her. Rådet mener P4 byr på fordypning og analyse i sine utvidede nyhetssendinger og i debattprogrammet ”Sytten Tretti”. Rådet etterlyser imidlertid flere fordypende perspektiv i kulturdekningen i P4. P4 bør også styrke orienteringen om internasjonale saker utenom den tradisjonelle nyhetsdekningen.
P4s målførestatistikk viser at kanalen har en dominans av øst-norske dialekter på hele 88,3 prosent. Dette representerer en økning i forhold til året før, og avdekker en altfor liten spredning på dialekter fra områder med nynorsk som målform.
Rådet ser positivt på at P4 satser på norsk musikk, og mener denne formidlingen er et viktig bidrag i styrkingen av norsk kultur. P4 har imidlertid fortsatt for lavt fokus på det kanalen omtaler som de mer seriøse musikkuttrykkene. Klassisk musikk er eksempelvis helt fraværende i kanalen. Det er de lettere musikkgenrene som dominerer. Rådet mener P4 må formidle større genremessig bredde og mangfold dersom musikk fortsatt skal profilere kanalen.
(red.anm: rådet ser også på tv-kanalene, men den rapporten har vi utelatt )
|
|
| |