|
Kommentar: |
Tidligere kommentarer finner du på Kommentar-oversikten
|
Revolusjon
|
KOMMENTAR - 22.04.02 - skrevet av TØNNES STEENERSEN
|
Årets landsmøte i Norsk Lokalradioforbund må sies å ha endret foreningen radikalt. En endring som jeg mener var helt nødvendig, og ikke minst vil komme bransjen til gode.
For fra å være et sidrumpa forbund som en gang hvert skuddår klarte å få frem en notis om radiobingo, skal nå forbundet jobbet for egne frekvenser for kommersielle radioer og en omorganisering av frekvensressursene slik at det kan bli slik det burde være, at de radioer som trenger det, får egne 24-timers frekvenser.
I tillegg ble styret bedre enn forventet, noe som gjør at jeg ser mer positivt enn på lenge på fremtiden for hele bransjen.
Landsmøtets to høydepunkter var den politiske debatten på fredag og valget på lørdag. Jeg var ikke selv tilstede på debatten, men har fått fyldige referater om at NRJs svenske sjef Rikard Mazaret og Radio 1s Alf Lande ga statssekretæren, departementet og andre politikere en leksjon de sent vil glemme. Paneldeltagerne viste en ikke uventet, men sjokkerende uvitenhet om lokalradio. Blant annet gikk det visstnok opp for dem at man ikke skaper mer mangfold i eteren ved å presse flere radioer sammen på samme frekvens. Samtidig varsler kulturkomiteen at de i mediameldingen vil se på rammevilkårene for lokalradio. Dette er sensasjonelle nyheter for bransjen, noe som kanskje kan bidra til lokalradioenes endelige gjennombrudd.
Det sjokkerende er at det er ikke Norsk Lokalradioforbund som har påvirket Kulturkomiteen til dette. De har utrolig nok ikke kommet i dialog, selv om dette har vært pålegg fra tidligere landsmøter. Det er først og fremst Radio 1, NRJ og aktørene bak de nye radioene i Leksvik og Randaberg som har gitt politikerne voksenopplæring om lokalradio. Det er tydeligvis lettere for en lokalradio med 2300 innbyggere i konsesjonsområde å få polikerne i tale, enn Lokalradioforbundet som har 180 medlemmer.
Men også lørdagens resulosjonsrunde var dynamitt sett i forhold til hva forbundet før har syslet med. Helhetlige frekvenser og egne frekvenser for kommersielle radioer m.v. er nå prioritet 1 for forbundet. Ikke unaturlig spør du meg slik situasjonen er i Norge, men overraskende fra et forbund som kjennetegnes med maktesløshet og småjobbing med bingo.
Dette ble fulgt opp med et thriller av et valg. Valgkomiteens forslag var så dårlig at det ikke kunne bli vedtatt. Styret ble helt ok, og det var spesielt positivt at valgkomiteens forslag om å kaste ut Alf Lande ikke fikk medhold. Derimot fikk Alf Lande rundt 80 % av stemmene da han ble foreslått til styreverv. Valgkomiteens formann, Thomas Giæver fra Radio Tromsø, ble også valgt inn i styret – og ble senere valgt til nestformann. Det også meget positivt. Som siste styremedlem stod det mellom Radio 102s Per Helgesen og NEA Radios Andreas Reitan. Sistnevnte ble valgt med knapp margin. Jeg stemte ikke på Reitan, men jeg VET at han er en klok mann, så det var intet nederlag.
Den største skuffelsen var at ingen klarte å komme opp med en motkandidat til leder Thor Olav Reiersdal. Han har ikke gjort noe de to første årene han har vært leder, men han skal få en mulighet til til å "løfte på ræva", nå som han er gjenvalgt.
Jeg forventer meg mye av det nye styret, ikke minst i arbeidet med å rydde opp i frekvensproblematikken. Det er frekvenser nok. Og mandatet sier nå at dere skal jobbe for helhetlige frekvenser, og det er som jeg tidligere har skrevet det aller viktigste for norske lokalradioer. Så håper jeg at dere også bruker litt tid på bingosaken fortsatt, men fokus skal være et annet sted. Lykke til !
|
|
|
|
|