Kampen om konsesjonene for å drive lokalradio rundt i Norge har for alvor begynt. Medietilsynet har mottatt nærmere 400 søknader fra aktører som vil drive med lokalradio. For de kommersielle aktørene, snakker vi om en kamp på innhold som selv tar pusten fra den minste lokalavis.
Det er tydelig nordmenn har fått bedre råd, for det er et stort antall aktører som vil søke og drive ulike typer lokalradio – enten som kommersiell allmennradio eller som frivillig nisjeradio. Men først og fremst vil jeg ta for meg konsesjonene som er beregnet for kommersielle radioer.
Der skal det nemlig leveres bindene løfter om lokalt redaksjonelt innhold.
Her står vi tydeligvis overfor en revolusjon når det gjelder redaksjonell drift i Norge. Mange av de eksisterende aktørene og en rekke nye aktører skal nå love så mye redaksjonell drift at det blir en meget spennende konsesjonsperiode. Jeg gleder meg allerede til å få servert daglige nyheter fra Spikkestad og Tofte fordelt på tre programflater fra Radio Røyken og Hurum, samtidig blir det utrolig mye redaksjonelt innhold i storbyene, hvor man nå risikerer å bli overfalt av radioredaksjoner på gatenivå. Om noen har tro på at dette ikke skal skje, så skal det skje. Alle har jo lovet noe i søknadene sine. Lovnader vil være bindene som endel av konsesjonsvilkårene og vil bli definert som grovt konsesjonsbrudd – om lovnadene bare var tomme løfter. Det har kanskje ikke alle fått med seg.
Hvorvidt kravet til lokalt innhold vil føre til noen virkelig redaksjonell revolusjon gjenstår å se. Dagens aktører har ikke vært vant til forpliktelser gjennom sine fantastiske lovnader om lokalt innhold, men de som har lest dokumentet til Medietilsynet forstår at lovnader som ikke holdes eller gjennomføres denne gangen vil få konsekvenser. Det nytter dermed ikke med en klage på at man ikke ble opplyst om dette.
Slik jeg kjenner norsk lokalradio, kan jeg nesten garantere at noen har lovt så mye at selv sendingene til Howard Stearn blir som en bagatell i forhold. Men for all del, de som skal drive med slike redaksjonelle ressurser vil få en solid økonomisk utfordring.Vi får håpe Medietilsynet tar hensyn til dette ved gjennomgangen av søknadene.
Søkerlisten er egentlig ikke særlig spennende når det gjelder de som skal drive allmennradio på delt sendetid med nisjeradio eller 24/7 lokalradio. Noen stor revolusjon synes ikke, bortsett fra svært mange gjengangere. Flere av dagens aktører frykter tydeligvis at de vil miste konsesjonen om de har lovt for lite innhold. Det ser man spesielt på søkerlisten rundt Oslo, hvor flere av dagens aktører har sikret seg med svært mange søknader. Samtidig har søkerlisten avslørt flere nye selskaper, der vi finner 21st venture med Svein Larsen, Ordentlig radio med Øystein Sunde (som forøvrig også har digital radiokonsesjon for bakkenettet) og Argus Media AS. Sistnevnte står Thomas Giæver, tidligere leder for Norsk lokalradioforbund og tidligere daglig leder for Radio Tromsø, Radio 3 Bodø og Radio 3 Rana, bak. Argus Media AS skiller seg vesentlig ut fra de andre søkerne, for Argus Media AS har søkt spesielt i områder hvor tidligere og nåværende samarbeidspartnere av selskapets daglige leder befinner seg.
Flere aviser har også søkt, noen med mange ressurser og noen med svært få ressurser til å drive lokalradio med krav om lokalt innhold. Kanskje noen tror at når lokalavisen driver radioen, så kan man definere hele sendingen som lokalt innhold?
En ting er iallefall sikkert: Det skal nå tydelig bli slutt på norske musikkradioer. Hva skjer da med NRJ og Radio 1? Eller Jærradiogruppen og Edda Medias radiostasjoner? Her er det både samsending og musikktepper sammen med totalt uinteresant innhold.
Det ser man jo på lyttertall og markedsandeler til enkelte av aktørene er som en ren gavepakke for NRK P1. Sannheten er at det er mange søkere, som denne gangen på grunn av Ekomlovens krav om ikke-diskriminerende behandling, ikke har noen rett til å fortsette. Selv om mange innen radiobransjen tror at ingen vil frata Radio 1 eller NRJ konsesjonen, vil jo enhver aktør reagere om de fikk fornyet konsesjon når resultatet viser at deres lovnader var dårligere enn hva en ny aktør kunne love. Da kan jo spørsmålet bli om noen har fått særbehandlig fordi de har penger og makt og da vil man fort få mistanke om korrupsjon innen en offentlig etat. Det bør vi nok ikke se denne gangen og hverken aktørene eller offentlige myndigheter er tjent med slike mistanker. Dette setter dog betydelig strengere krav til behandligen av søknadene og for SBS Radio var det kanskje uheldig at de overtok Kanal 24 før lokalradiokonsesjonene er tildelt. SBS kan i det minste lansere Radio 1 nasjonalt om de skulle miste lokalradiokonsesjoner, værre er det med NRJ og enkelte av Jærradiogruppens stasjoner.
Hvis jeg var de andre aktørene som NRJ, Jærradiogruppen og Edda Media ville jeg hatt en plan B. Men når man ikke ser mulighetene i andre teknologier og følger med, er det vanskelig med plan B og da går det raskt en vei. Godt vi har en Ordentlig radio som har fulgt med i timen og har konsesjon for riksdekkende radio på digitale medier.
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt