Pressemelding fra Medietilsynet: Radio Norge og P4 har krav om å sende 35 prosent norsk musikk, men har valgt å legge hovedvekten av den norske musikken til natten. Medietilsynet mener dette strider med allmennkringkasternes rolle som formidler av norsk musikk.
Dette fremgår av Allmennkringkastingsrapporten 2008, som er Medietilsynets evaluering av programvirksomheten til NRK, TV 2, P4 og Radio Norge.
Allmennkringkasterne skal bidra til å synliggjøre norsk musikk og stimulere nye norske artister. - Både Radio Norge og P4 innfrir isolert sett det kvantitative kravet om 35 prosent norsk musikk, men det er likevel ikke tilstrekkelig ettersom hovedvekten av den norske musikken legges til natten, sier områdeleder Gudbrand Guthus i Medietilsynet. Dersom Radio Norge og P4 ikke endrer denne praksisen, vil tilsynet i fremtiden vurdere sanksjoner.
NRKs tre radiokanaler innfrir samlet sett kravet om 35 prosent norsk musikk, men Medietilsynet er likevel kritisk til at både P2 og P3 ligger under kravet, og at P2 har hatt en markant nedgang i 2008. - Vi vurderer NRKs leveranse samlet for de tre radiokanalene, men mener likevel det bør kunne forventes at NRK som lisensfinansiert allmennkringkaster har en høyere norskandel også i P2 og P3, fremholder Guthus.
Medietilsynet har i allmennkringkastingsrapporten for 2008 hatt et spesielt fokus på programmene for etniske minoriteter og flerkulturelle perspektiver. Undersøkelsen ”Nye nordmenn på lufta” fra Høgskulen i Volda er skrevet på oppdrag for Medietilsynet, og viser store variasjoner i dette programtilbudet. På bakgrunn av undersøkelsen deler Medietilsynet ut ros til enkelte kringkastere, men varsler også sanksjon til P4 for det tilsynet mener er brudd på kravet til innhold i programmene for og om det flerkulturelle Norge.
Radio Norge varsles om sanksjoner for den lave andelen debatter i sine sendinger, for få programmer med smal musikk og for få livssynsprogrammer. Radio Norge må dessuten tåle kritikk for en markant reduksjon av verbalstoffet. Det er gjennom verbalstoffet det nødvendige rommet for analyse og fordypning kan gis, og den negative utviklingen Radio Norge presenterer etter eier- og navneskiftet i fjor synes å svekke dette rommet betydelig. Sett i lys av konsesjonsforpliktelsene er Medietilsynet kritisk til denne reduksjonen, og mener dette representerer en gjennomgripende endring i kanalens programprofil.
TV 2 fikk på bakgrunn av fjorårets rapport en advarsel for brudd på kravet til egne programmer som gjenspeiler mangfoldet i norsk og internasjonalt kulturliv. I 2008 har TV 2 redusert dette tilbudet ytterligere, og dermed varsles kanalen om ny sanksjon i form av advarsel. - Vi forventer at TV 2 nå etterlever kravet, sier Guthus, og tilføyer at ved neste års vurdering har tilsynet også gebyr som et aktuelt sanksjonsmiddel. Også P4 har manglende kulturdekning, og kanalen varsles om sanksjon for brudd på kravet om antall kulturnyhetssaker.
NRK er i en særstilling som lisensfinansiert offentlig allmennkringkaster, og normen er derfor strengere enn for de kommersielle aktørene. NRK kan vise til et mangfoldig og variert tilbud til brede og smale grupper. NRK har i 2008 lagt stor vekt på å inkludere flerkulturelle perspektiver og rekruttere medarbeidere med flerkulturell bakgrunn. Undersøkelsen ”Nye nordmenn på lufta” bekrefter Medietilsynets vurdering av NRKs faste programmer for minoritetsgrupper, og viser at NRK ivaretar dette kravet på en unik måte.
Tilsynet har imidlertid noen kritiske merknader også til NRKs virksomhet. - NRK innfrir ikke programkravene når det gjelder radiotilbudet til barn, bruken av nynorsk, samisk-språklig tilbud til barn og unge i radio, fjernsynssendinger for den samiske befolkningen i helgene og omfang i programtilbudet til nasjonale minoriteter, oppsummerer Gudbrand Guthus.
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt