Jeg begynte som kommentator i Radionytt i februar 2012 og har disse to årene som skrevet kommentarene hjemme. Fredag 9. mai 2014 var jeg for første gang ute for å skrive for pressen. Jeg deltok på landsmøtet til Norsk Lokalradioforbund i Haugesund og noterte ned det viktigste som ble sagt på møtet. Paneldebatten var det mest spennende, da vi som publikum fikk kommentere og stille debutantene spørsmål vedrørende en overgang fra FM til DAB. Det ble en mye varmere og spennende debatt enn jeg kunne forestilt meg. Engasjert publikum med spørsmål, kommentarer og erfaringer var med på å holde debatten så varm som den ble.
Det kom raskt fram at det er viktig med gode rammebetingelser for de små lokalradioene, sånn at de kan overleve inn i DAB. De som jobber med radio må følge med på konkurrerende plattformer (internett, tv, sosiale medier osv), fordi det allerede er mange gode konkurrenter mot radioene og det vil komme flere i framtiden. Lokalradioene trenger en parallell overgang fra FM til DAB, at de i en periode sender på FM og DAB samtidig. Da blir det lettere å få med alle lytterne i en overgang fra FM til DAB, uavhengig av om de har DAB radio eller bare FM.
I Oslo og Rogaland har lokalradioene kommet på DAB. Utbyggingen er ikke helt ferdig, men det er lett med god økonomi å bygge ut i så flate områder. En sender kan dekke mange byer. Mange lokalradioer kan dele på en sender og sammen dekke utgiftene. For å holde god distribusjon og sikre høy lytteroppslutning som de er avhengige av, er nettside, nettradio, FM og DAB avgjørende. Lokalradioene finansieres av reklamesalg og desto flere lyttere, desto høyere blir prisene og dermed lettere å dekke utgiftene.
Små lokalradioer har behov for flere sendere for å sikre dekning, til tross for høye fjell over korte avstander. Mange av de små lokalradioene må kanskje dekke utgiftene til å bygge ut eget DAB-nett alene og det kan bli tøft økonomisk. Å slukke FM er kanskje ikke noe problem for de store lokalradioene som trenger få sendere for å sikre god dekning over store avstander, men for de små lokalradioene kan FM slukking i 2017 bli en katastrofe. Dobbeldistribusjon kan bli for dyrt, men samtidig kan å bygge ut DAB bli for dyrt. Økonomi er et grunnlag for å drive radio og det haster med å sikre en plass for de små lokalradioene på DAB. I 2017 kan det være for sent og når nesten alle folk bruker DAB, er det ikke sikkert så stort å være alene på FM, hvis nesten ingen lenger har FM radio i bruk. Stadig flere får DAB i bil og i bilens kanalliste vil også lokalradioene være å finne.
Det siste temaet i paneldebatten var erfaringene med DAB. Utvalget av kanaler er variert i Rogaland, Oslo og Akershus. Radio Haugaland fikk konsesjon i 2013, men det tok lang tid å komme i gang og i november kom de på lufta med sender på Bokn. Sjefen i Radio Haugaland, Egil Martin Solberg, sa at finansieringen vil fortsatt ta lang tid og stor lytteroppslutning er viktig. De har fordelen med at mange kan dele utgiftene og bruke denne senderen og det var bare nødvendig med en sender for å sikre god dekning. Derfor ble det satt opp en sender på Bokn, istedenfor mange små sendere flere andre steder. Senderen på Bokn dekker både Haugesund og Stavanger, og områdene rundt disse byene og områdene mellom disse byene. Lokalradioene kan høres i bil på en tur fra Haugesund til Stavanger på DAB.
Dårlige DAB radioer er et stort problem for mange radiobrukere. I tettbebygde strøk erfares DAB som krystallklar, mens FM erfares skurrete. Det gjør at mange foretrekker DAB framfor FM. Toget går nå og selv om det er et tapsprosjekt nå å bygge ut DAB, så må tapet dekkes senere, for gjøres ikke noe nå, så kan det snart bli for sent. Folk kjøper DAB og bruker DAB og da er det viktig for lokalradioene å være på DAB. Sjefen i Radio Haugaland nevnte at innstillingene til DAB sendere er mye mer avansert enn FM sendere, så god kompetanse er viktig når man skal sette opp en DAB sender.
Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug. Les gjerne min personlige blogg som jeg bruker til å skrive om hva jeg gjør på fritiden smsindre.wordpress.com
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt