Nå er det spennende å følge med på hvordan det går med den politiske saken om FM vil bestå i Norge eller ikke i 2017. Som vi kunne lese om på Radionytt 28. juli, finnes steder med for dårlig DAB dekning, blant annet på Kongsfjellet. Meget værharde veistrekninger har dårlig DAB dekning. Hele kommuner får foreløpig ikke inn de kommersielle kanalene. Utvalget av kanaler er en ting, men på værharde strekninger kan det på vinteren være greit å høre trafikkmeldinger og oppdaterte værmeldinger på radioen. Å høre nyheter på en hakkete DAB-radio blir håpløst, også hvis den bobler for mye. (Det jeg mener med hull i DAB nettet er steder uten DAB dekning).
På vinteren er NRK P1 aktiv med værvarsler for fjellovergangene. De melder også aktivt om kolonnekjøringer. Dette kan folk sjekke via mobilen, men å kjøre med håndholdt telefon er trafikkfarlig. Ikke nok med det, men fortsatt liker mange best å bruke de gamle mobiltelefonene som ikke bruker applikasjoner. Mange veistrekninger har fortsatt ikke mobildekning, men får inn NRK P1 på FM. Skal FM kunne slukkes, mener jeg at det bør være tilfredsstillende DAB dekning på alle værharde strekninger, spesielt der det er kolonnekjøringer.
DAB skal være ferdig utbygget i Norge. Det er godt utbygget de fleste steder, men som vi kunne lese at "Fylkestinget i Finnmark", er det fortsatt behov for utbygging. Når radioen konkurrerer mot mange andre kanaler, som for eksempel strømmetjenester for film og musikk på internett, synes jeg at det er feil at store deler av Finnmark som nå har kommersielle kanaler på FM, ikke skal få det på DAB. På bussturer fra Haugesund til Oslo er det som regel bare NRK utenfor de sentrale strøkene som har dekning. Mange steder kun NRK P1. Har ikke prøvd DAB på så lange bussturer, fordi FM bruker langt mindre strøm enn DAB. Er kjedelig å bli tom for strøm for batteriet og være ute på tur, uten mulighet for å høre radio eller lade batteriet. Og så slipper jeg å oppdatere kanallisten for å få inn nye kanaler, for eksempel over til et nytt fylke. Er bare å bytte frekvens og det er fort gjort med skanning. Alle kanalene er å finne på et analogt FM bånd.
Hva med de små lokalradioene som ikke engang har råd til å kjøpe en DAB sender? Folk sier til meg at det er bare å gå over til DAB, for det gjør alle de andre kanalene. Sannheten er dessverre at mange små lokalradioer er alene i sine områder og har mange fjell som hindrer signalene. Mange er alene i sine områder og må da dekke alle utgiftene med sitt helt eget DAB-nett. En mye billigere løsning er å kun distribuere på internett, men der er konkurransen stor mellom veldig mange andre radiokanaler. Alle får inn alt der og kan gjøre mer enn å bare lytte til radio. Samtidig er det lettere å være 1 av 40 på DAB enn 1 av 100 000 på internett. Heldigvis klarer noen å komme seg over på DAB og kan leie ut nettet sitt til andre lokalradioer for å dele på kostnadene.
Med tanke på at DAB-nettet har mange kritiske hull, samtidig som mange små lokalradioer ikke vet hvordan de skal komme seg på DAB, så burde det vært et godt nok grunnlag til å utsette FM slukkingen med flere år. Må lokalradioene gi opp bare på grunn av FM slukking, så vil det gå utover mange arbeidsplasser. Det er helt unødvendig! Jeg kjenner til at arbeidsmarkedet er tøft å komme seg inn i og man må bare ta seg en jobb som er ledig i mange tilfeller. Da er det helt klart mer logisk å bare la lokalradioene fortsette på FM alene, selv om de fleste bruker DAB, sånn at disse arbeidsplassene ikke går tapt. Bedre det enn at folk går på trygd fordi de har mistet jobben og ikke klarer å finne seg en ny!
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt