Tradisjonell radio er den gamle måten å høre radio på med FM, DAB eller AM med et radioapparat. Det som var så populært for noen år siden. De siste årene har nettradio blitt sett på som noe mye mer seriøst. Folk er lei av at radioen skurrer og er vane med digital lyd som låter krystallklart. Min teori er at det kommer av at internett har blitt så utbredt med høye hastigheter. Folk får inn ren lyd på nettradio i kontoret med datamaskinens høyttalere eller hodetelefoner. Jeg er en av de. Samtidig har mitt kontor i blokka altfor dårlig dekning for både DAB og FM. Nettradio låter derimot krystallklart på alle kanaler i hodetelefonene.
I soverommet har jeg klokkeradio med DAB som passer på at jeg ikke forsover meg så lett på morgenen. Den låter helt rent, også når det er storm ute. God lyd har alltid vært viktig for meg. Det praktiske med klokkeradioen er at den virker selv om internett er nede. Det har jeg opplevd mange ganger når det er vedlikehold av kabelnettet i mitt område. Hvis nettradio skal virke, så må internett virke. Heldigvis er det sjelden internett går ned.
Når er tradisjonell radio mest praktisk? Jeg mener at det er mest praktisk når man er en plass uten internett eller reiser. Nettradio krever mengder mobildata. Mine tester har vist ca. 50-100 MB per time og det faller ofte ut selv om 3G dekningen er god. Gjerne i bilen eller på sykkelen, for mobilt mottak på nettradio er ikke noe jeg har giddet å prøvd for annet enn moro skyld. I buss har jeg opplevd at nettradio skurrer og knitrer. Den største fordelen med nettradio er kanalutvalget.
Når er tradisjonell radio minst praktisk? Jeg mener at det er minst praktisk når man er en plass med dårlig dekning for den plattformen man lytter på, for eksempel DAB eller FM. Når lyden blir dårlig, det skurrer eller bobler mye og faller ut, så blir det fort mer en plage enn nytte. På lange bussruter bruker jeg lommeradio og den bruker hodetelefonene sin ledning som antenne. Fungerer ikke alltid så bra. Ellers vil kanalutvalget på FM eller DAB variere etter hvor man er. I store bygninger får man kanskje ikke inn FM eller DAB.
Hva som er den mest praktiske radioplattformen vil variere for hver enkelt radiolytter. Jeg har ingen planer om å slutte helt med tradisjonell radio, selv om bruken av det blir svært liten framover, bortsett fra når jeg reiser. I hotell og på utesteder finnes trådløse gratisnett som jeg kan bruke til nettradio, men ute på gåturer og i buss skal jeg bruke lommeradioen med DAB eller FM. Nettradio krever mengder mobildata i lengden, ikke minst strøm fra batteriet. Mye mer enn DAB! Derfor bruker jeg FM på lange reiser, siden det bruker minst strøm og kanalutvalget på FM er godt nok, så lenge det er dekning for noen kanal. På strekningen Haugesund-Oslo er det ikke alltid det, men det tar jeg som pauser fra radioen og prøver å følge med på om det kommer et nytt skilt som står "Radio", "P1" og frekvensen på. Det pleier å gå fint, ihvertfall hvis det er lyst ute.
Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug. Sindre Møllerhaug driver sitt eget firma og går med flere spennende prosjekter for tiden. Besøk gjerne hjemmesiden www.sindremollerhaug.no for full oversikt over disse prosjektene. Du kan også abonnere på nyhetsbrev for å få oppdateringer om ting når det skjer.
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt