Hvordan få det beste ut av programleder-talentet ditt?
Programledertreneren Terje Lindberg gav oss gode tips på landskonferansen til Norsk lokalradioforbund
Kanaler og nisjer er ikke så viktig for oss lenger. Vi følger programlederen for å oppleve live, når ting ikke er perfekt og feil oppstår. Det er viktig at programlederen klarer å gjenskape en samtale med lytteren.
Mange hører på radio i bilen. Uansett sjanger er service viktig i form av trafikk og vær. Hva klokka er er en del av servicen, men ikke bli hoppeglad i stemmen når du sier klokkeslettet.
Aldersgruppene betyr en del for hvordan innhold blir mottatt av lytteren.
For å oppleves naturlig i en kunstig situasjon, må du være så kunstig at det virker naturlig. Historiefortelling er kanskje det viktigste å dele på radioen og det kan godt være lokalt innhold.
Mikrofonen er et fantastisk verktøy. Du kan ha nærlyd, ha lyd på avstand og skape lyd av at noen kommer inn i rommet.
Tempo og timing er viktig. På Østlandet brukes lange vokaler og det går utover timingen. En god strategi er å høre på opptak av egne sendinger. Tenkelyder og andre ulyder er usunt, så det må man øve på for å unngå. Jobben som programleder er sunn, men ensformig.
Ventepauser og andre typer pauser er viktig. Pustepauser for å endre tempo og fortsette å snakke. Synkroniser med lytteren, for han noterer ikke ned hva du sier.
Konklusjon: Tren på stemmebruk i 3 uker og du er klar!
Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund. Besøk gjerne hjemmesiden hans: www.sindremollerhaug.no.
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt