Det tar tid å avklare ting. Det blir lokal FM fram til 2022. Frekvensområder blir ledige, men det er små ressurser, så de må brukes fornuftig.
Dette kom fram under foredraget til Tore Lunestad fra Nkom under landskonferansen til Norsk Lokalradioforbund.
Hvem har behov for FM båndet og hva kan det brukes til?
-SDR og internett-of-things, M2M
-fribruk små FM sendere signalstyrke 50 nW, lav effekt
-5G mobil
-PMSE, trådløse mikrofoner
-maritimt bruk? Nødnettet og bredbånd (utstyr ikke tilgjengelig for nødnett og bredbånd, men kan lages)
Nye bruksområder må testes ut og kan i en overgangsperiode brukes til test-formål over måneder og år.
Fakta: Totalt 2217 FM-rikssendere. Noen hjelpesendere vil fortsatt stå på etter slukking i noen områder, fordi det tar tid å slå av alle senderne.
Hovedsenderne blir først slått av og så videresender ikke hjelpesenderne noen program lenger. Disse står stort sett i isolerte områder, så de fleste vil etter FM slukkedatoer ikke kunne få inn noen rikssendere.
Inntil disse hjelpesenderne blir slått av sender de som nevnt ingen program. Hovedsenderne som mater disse med FM signaler blir slått av på aktuell slukkedato. Av den grunn gjelder frekvenstillatelsene ut 2017.
Tore fra Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet nevnte til slutt at noen DAB områder har problemer med innplasseringer og viste oss forskjellige dekningskart over lokalradioene sin dekning på DAB. Haugalandet sin dekning i Rogaland skrøt han av og sa at det skal komme en lokal DAB sender i Lifjell, utenfor Stavanger.
Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund. Besøk gjerne hjemmesiden hans: www.sindremollerhaug.no.
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt