Jeg er helt uenig i påstanden om at all radio blir DAB. For mange lokalradioer er deten for kostbar investering å drifte et avansert anlegg, i tillegg til at mange områder har så mange fjell at på FM er det nødvendig med 5-6 sendere for å få god dekning. I gamle biler ser jeg for meg adapter-løsninger for å koble mobilen til og bruke mobilen istedenfor radioen. Lytterne vil bestemme selv hva de skal høre på, uavhengig av hvor de er.
Aux og bluetooth er noe ungdommer ser etter, hvis de ikke er som meg og liker å ta fram gamle CD-plater. Den fysiske fordelen med cover og høy lydkvalitet ble borte med strømmetjenester, men da ble musikk så mye mer tilgjengelig uten ekstra investering. Lettvinte og tilgjengelige løsninger er framtiden. Nettradio på mobilen kommer som en fordel der, framfor en ekstra radio bare for å høre på noe som mobilen klarer å gjøre selv.
For meg som er glad i radio kunne nettradio vært veldig aktuelt å prioritere mobildatapakken til i bussen, men på lange turer er ikke alltid kapasiteten i mobilnettet eller dekningen tilstrekkelig for å bruke noen app for nettradio hele veien på fjellet. Det faller ut og bruker lang tid på å komme tilbake. Dette blir bedre med tiden som går, samtidig som økningen av video og bilder fortsetter i mobilnettene. Folk vegrer seg ikke like mye som før fra å betale for 5 GB eller mer i måneden, selv om det bare brukes til småting innimellom, eller strømme filmer og musikk hver dag.
DAB+ er stort sett utbygd overalt, men da i hovedsak NRK-kanaler på regionblokkene i distriktene. Lommeradioen bruker hodetelefonene sin ledning som antenne og det fungerer ikke alltid så bra, heller ikke i primærområdene, men det virker. Det var verre med FM før slukkingen. Frekvensene overlappet og det skrapte mye mellom høye fjell. Etter slukkingen ble områdene med lokalradio bedre, spesielt i buss, men etter bussen var utenfor rekkevidde fikk jeg ikke inn noenting. Rekkevidden og dekningen ble bedre enn før, fordi rikskanalene ikke overlappet så mye, spesielt ikke for Radio Grenland på FM 99,3 i Notodden. Før skrapte det stort sett uansett. Nå er det ganske bra der.
Den store ulempen med å oppdatere kanallisten mellom to regioner i buss er at det ofte kommer tunneler på fjellet. På Haukeli har jeg mange ganger oppdatert kanallisten, men finner ingenting, fordi bussen er i tunnelen når jeg søker forbi de aktuelle frekvensene. Den jobben gjør radioen selv, men det virker ikke uten dekning og mange tunneler med mye trafikk har ingen DAB+ dekning. Flesteparten av de lengste tunnelene hadde før NRK P1 på FM.
En annen ulempe er at signalene er digitale. For svake signaler gjør mottaket hakkete og stille. Men kanalutvalget, lydkvaliteten og programinformasjon er store fordeler. Komprimert lyd i AAC- eller MP2-format er ikke noe å skryte av, men jeg foretrekker det framfor skurrete lyd med sus. Nettradio blir ganske komprimert med lav hastighet på mobilnettet, men når DAB+ først faller ut, kan det komme veldig fort tilbake, selv om dekningen er dårlig.
DAB+ vil klare seg i mange år framover, men nettradio er noe folk kommer til å bruke i større grad enn før. Folk vil ha det tilgjengelig på mobilen og selv velge hva de skal høre på, uten å være avhengige av hvem som har bygget ut dekningen lokalt på DAB+. Jeg hører mye lokalradio og NRK på DAB+ hjemme, men hører på Radio Alta når det passer meg. At lokalradioen sender fra andre siden av landet, er ingen grunn til at jeg skal høre på noe helt annet.
Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund. Besøk gjerne hjemmesiden hans: www.sindremollerhaug.no.
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt