Fredag 8. desember slo P4 og Radio Norge av sine FM-sendere i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Stortinget har vedtatt at også de kommersielle lokalradioene i Oslo måtte gå av lufta, men Radio Metro nekter, blant annet fordi Eftas overvåkingsorgan, ESA, behandler klagen på vedtaket.
Medietilsynet har nå sendt ut varsel om sanksjon til Radio Metro som følge av at kanalen sender uten konsesjon. – Vi gjør bare jobben vår med å følge opp politiske vedtak, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet. Nkom har også varslet om mulige dagbøter til Metro-gruppen.
- Vi har varslet gebyr eller tvangsmulkt i to ulike brev. Det ene brevet gjelder tre Radio Metro-kanaler, og der anslår vi at en tvangsmulkt vil ligge på 40.000-60000 kroner per dag. Det andre varselet var til Radio Rox, som er eget selskap, men en del av Radio Metro-konsernet. Der varslet 7.000-10.000 kroner per dag, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet til Kampanje.
I tillegg varsler Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) stenging av FM-signalene og dagsbøter. Det ene varselet er på 6.000-8.000 kroner og det andre er på 25.000-30.000 per dag. Dermed kan Radio Metro ende opp med bøter på opptil. 110.000 kroner daglig dersom og nærmere én million ukentlig. Radio Metro vil imidlertid være borte fra lufta raskt dersom Nkom stopper sendingene ved tvang.
- Vi har varslet tvangsmulkt og stenging av senderne dersom Radio Metro ikke frivillig slår av sendingene på FM-nettet. Fristen for å svare på vårt brev er satt til torsdag, så tvangsmulkten vil begynne å løpe fra neste uke, sier avdelingsdirektør John-Eivind Velure i Nkom til Kampanje.
Medietilsynet mener at Radio Metro sender ulovlig, ettersom de skulle gått av lufta på fredag 8. desember:
– Når Radio Metro nå fortsetter med sine sendinger i Oslo uten konsesjon, er det ulovlig kringkasting, sier direktør Mari Velsand.
– Stortinget har besluttet at kommersielle lokalradioer i Oslo-området skulle slukke samtidig som de kommersielle riksdekkende radioene, og datoen for dette var 8. desember 2017. Medietilsynets oppgave er å følge opp at dette vedtaket gjennomføres, sier Velsand.
Norsk Lokalradioforbund har klaget tvangsslukkingen av FM inn for ESA, som er EFTAs overvåkningsorgan og overordnet norske myndigheter. De har i lengre tid behandlet saken og bedt Kulturdepartementet om å svare for seg. Larsen mener det er problematisk at slukkedatoen kom før ESA er ferdig med å behandle saken. Norsk Lokalradioforbund har fått frist av ESA til 14. desember med å sende inn sine kommentarer til departementets brev av 2. november.
ESA skal behandle saken før jul. Departementet har ventet i 6 måneder med å svare på brevet fra Lokalradioforbundet.
- Radio Metro vil uansett avvente ESAs sluttbehandling av saken før vi eventuelt slukker våre FM-frekvenser i Oslo, sier Larsen.
Larsen har i brev til Medietilsynet bedt om svar på hvorfor de ikke har grepet inn når P4 ikke har fulgt sin egen slukkeplan, men føler ikke at tilsynet har bidratt til noen oppklaring.
- Jeg er overrasket over at Medietilsynet sier at slukkeplanen egentlig ikke gjelder for de nasjonale aktørene fordi den er aktørstyrt, men at den skal gjelde fullt og helt for de lokale aktørene som ikke er en del av avtalen. Dette er helt urimelig.
- Begrunnelsen for slukkingen fra myndighetenes side har hele tiden vært at våre stasjoner ikke skal kapre lyttere fra riksaktørene og på den måten representere noen konkurranse. Denne premissen faller på sin egen urimelighet. P4 omsetter for 420 millioner kroner, mens Radio Norge for 180 millioner. Radio Metro omsetter for 27 millioner, sier Larsen.
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt