Podkasting er virkelig en stor hit, i hvert fall under Radiodays Europe. Det var et overveldende
antall radiofolk som ville få med seg hva Tom Webster i Edison Research og James Cridland fra Podnews hadde å si om podkast, såpass at rommet var stappfull med hundrevis av folk som sto.
De fikk da også med seg et av de mest interessante foredragene under årets RDE. Vi fikk høre at podkast øker kraftig i USA. 17% av alle amerikanere hører på podkast ukentlig og de hører i snitt på sju podkasts. Begge deler er en solid økning fra for ett år siden.
Når det gjelder markedsandel er den kommet opp i 3,2 % i Australia og det er lignende tall fra andre land, som USA. En anekdote er likevel at 35 % av alle podkaster som lastes ned i Storbritannia, aldri blir lyttet til. Det er ikke lenger bare unge mennesker som hører på podkast, økningen er større i aldersgruppen 25 - 54 år fikk vi høre.
Av mer praktisk informasjon anbefalte foredragsholderne radiobransjen å ikke bare legge ut innholdet fra radiokanalen på podkast. Man bør tenke på hva som egner seg å høre på i hodetelefoner, var tipset.
Ole Jørgen Torvmark på Radiodays Europe
Norge var nok en gang i fokus, blant annet i en sesjon om FM-slukking, der Ole Jørgen Torvmark fra Digitialradio Norge fortalte at de har lansert en egen rapport som kan leses via nettstedet www.radiodso.com. Han kom også innpå at det kreves over 1000 sendere for å dekke hele Norge, langt mer enn i andre europeiske land. Jon Branæs fra NRK mente at grunnen til at Norge nå har gått for DAB er at vi ikke kan vente på at internett skal redde radiobransjen.
De kommersielle kanalene i Norge sparer penger på at de ikke lenger må betale for konsesjonen og for innholdskrav som fulgte med. Men, de bruker nå mer penger på å lage flere kanaler, sliik at kostnadsbildet er omtrent det samme som før FM-slukkingen, opplyste Lasse Kokvik, Bauer Media på Radiodays Europe.
I en annen sesjon om målinger om lyttertall, kom Kristian Tolonen også innpå den norske FM-slukkingen. Som en analysemann mente at radiolyttingen i Norge hadde nå vært lavere om de nasjonale radiokanalene ikke hadde byttet til DAB. Det er tall som er umulig å bevise, men det var det Tolonen trodde. Han fortalte også internasjonale radiofolk om de nye radiomålingene i Norge som starter neste år.
Der skal man kunne måle alle typer lytting, også slik som podkast og online lytting. En av tingene som skjer er at PPM-panelet utvides med 1000 mennesker til 2000 deltagere.
Midge Ure på Radiodays Europe
80-talls-helten Midge Ure, kjent fra blant annet Ultravox, kom med en helt annen side av radiobransjen. Han omtalte radio som noe han lærte mye av når han var ung og han var veldig takknemlig for radiospilling. Han mente at det spiller ingen rolle hvor stor du er som
artist, det er alltid magisk når man første gang hører en låt man har laget på radioen. Han var ikke fornøyd med inntekter fra streaming av musikk.
På slutten av dagen ble det offentliggjort hvor neste års Radiodays Europe kommer til å skje. Lausanne, Sveits er stedet. Tidspunktet blir en tanke seinere, med et håp om varmere vær. Det har vært minusgrader og sludd med snø på bakken i Wien under denne konferansen, men i månedskiftet mars/april 2019 kan vi kanskje håpe på vår i Sveits?
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt