Debatten om DAB og FM-slukking har blusset kraftig opp igjen i sommer, inspirert av dårlige lyttertall for de nasjonale kanalene, altså de som slukket sine FM-sendere i fjor.
Senterpartiet krever nå at FM-båndet gjenåpnes og får støtte fra flere hold, ikke minst fra hundrevis av sinte lyttere i kommentarfelt i nettaviser og sosiale medier. Men, er det egentlig noe vits i å gå tilbake til det gamle systemet?
Etter min mening er det lite vits i å tvinge kommersielle aktører som P4 og Bauer Media til å sende på FM. De mener at DAB er det beste for dem og det skal de få lov til. Det samme gjelder i utgangspunktet NRK, men her kan Stortinget bestemme at NRK skal ha en fullt dekkende kanal på FM av beredskapshensyn. Det er lite vits i å forlange at mP3 på død og liv skal sendes på FM.
Argumentasjonen har vært at det er for dyrt å sende på to forskjellige plattformer, så for all del la dem få slippe det. Det som er problemet er at man har lagt ned sendeforbud for alle andre, med unntak av lokalradioene utenfor storbyene. Nesten 200 lokalradioer sender fortsatt på FM, men i storbyene er kommersiell lokalradio på FM tvunget av lufta av myndighetene. En annen ting er jo at mange lyttere har brukt tusenvis av kroner på å kjøpe DAB-radio, det er jo lite vits i å gjøre dem forbannet.
Som sagt er det lite vits i å tvinge rikskanalene over på FM nå, men hvorfor i all verden skal ikke de som vil sende på FM få lov til det? Hvorfor har Stortinget gått med på å gi NRK, P4 og Bauer et monopol, eller hva det heter når det er tre aktører, til å lage radio i Norge? Nå påstår man at det er plass til flere aktører, men i praksis er det ikke det. NRK har en DAB-blokk, P4 og Bauer deler den andre og har ingen plikt til å slippe andre til. Norkring sitter på en tredje blokk, men vil ikke bygge den ut fordi det ikke er mange nok interessenter. Så vi sitter altså igjen med et praktisk monopol.
Dette kan jo løses svært enkelt. Nå ligger FM-nettet der med flust av ledig kapasitet. La alle som vil sende radio få lov til det! Fullstendig anarki fungerer neppe i Norge, selv om det har gått veldig greit i Spania, så man må ha noen regler. Man kan starte med å la de som har konsesjon på FM få lov til å fortsette som før. Lokalradio har i dag konsesjon til 2022, det er virkelig ingen grunn til at disse konsesjonene ikke skal forlenges. Hvis ikke stortingspolitikerne nok en gang skal fylle lommebøkene til store internasjonale konsern på bekostning av dårlig betalte idealister i lokalradioene.
Så bør man også gi de lokalradioene som hadde vanlig konsesjon i 2016 få lov til å sende radio på FM om de vil. Dette inkluderer ikke bare Radio Metro og Jærradiogruppen, men også kanaler som NRJ og P5 Hits og kanaler fra Bauer Media. Da vil jo de sistnevnte faktisk ha muligheten til å velge. Det vil likevel være masse plass igjen på FM, så hvorfor ikke la alle lokale aktører som vil lage radio få lov til det?
Det er lite vits i lange innholdskrav, men konsesjonene kan gis utfra at sendingene skal være lokale og senderne ha en begrenset rekkevidde. Det må aldri bli så komplisert at Medietilsynet igjen må sitte og høre etter hvor mange ganger en nyhet leses opp gjennom dagen. ( Jo, det var sånn det var før! )
Og, det beste av alt. Denne løsningen er mer eller mindre helt gratis! Man trenger ikke utrede hvor mye en gjenåpning skal koste, senderutgifter får kanalene stå for selv. Nkom har uansett årlige frekvensgebyr som burde være mer enn nok til å dekke den lille frekvensplanleggingen som trengs. Så blir det ordentlig mangfold i eteren og lytterne blir fornøyd.
Kommentaren er skrevet av Kyrre Dahl, redaktør for nettstedet radionytt.no, og også skribent for lokalradio.no og kommentator for medier24.no. Dahl har jobbet i bransjen i mer enn 25 år og fulgt utviklingen i bransjen tett gjennom 20 år med radionytt.no
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt