Med tanke på alle klagene på at DAB har dårlig lyd, dårlig dekning og usikkerhet for lokalradioene sin framtid, er det klart at DAB ikke var en fullgod erstatning for FM. Komprimert lyd og ettermontert antenne bak frontruta som mister dekningen er noe mange lyttere har klaget på. Folk blir lei og slutter å høre på radioen eller velger lokalradioen som fortsetter på FM som før, ihvertfall i noen år til. Hva skal folk med radio som låter blikkboks når de kan bruke en CD eller strømme musikk fra mobilen, med god lydkvalitet som de styrer selv?
Mitt inntrykk er at folk primært hører på radio i bilen. Ellers har de andre muligheter til å se og høre hva de vil hjemme og når de tar buss. Framtiden ser lysere ut for internett enn lineær tv og radio. Mobilt bredbånd får man stort sett overalt og bedre skal det bli, som er et godt tegn på hva folk vil ha, nemlig frihet til å styre selv hva de skal se og høre på.
Mediebransjen generelt i Norge har dårligere økonomi enn for gjerne 10 eller 20 år siden, da annonsepriser var langt høyere og de fleste bedrifter annonserte i aviser, eventuelt TV og radio. Nå annonserer langt flere på internett der folk er tilstede når de vil og finner fram hva de vil. Annonsepriser på nett er billigere enn på papir som er en utfordring. Løsningen er å ansette folk som kan lage bedre innhold som folk engasjerer seg i, men de skal ha lønn og lønn. Da blir årlige lønnsøkninger og lavere inntektsgrunnlag en dårlig kombinasjon. Med for lav lønn mot en bedre betalt jobb for en enklere og mindre slitsom jobb, slutter folk i mediehusene. Man skal trives på jobb, men også betale for sine forpliktelser og hobbyer.
Jeg tror folk flest heller vil kjøpe en skikkelig smart-tv istedenfor en god og ny takantenne til bilen for å få stabilt mottak. Det handler om prioriteringer, men DAB får oppmerksomhet på grunn av FM slukking. Uten internett hadde folk prioritert annerledes. Istedenfor å velge DAB kan folk velge noe helt annet.
Det er kjent at mobilnettet er det første som forsvinner i krig, men hva skal folk gjøre når de ikke har DAB radio som da i beste fall hadde fungert og lokalradio ikke lenger eksisterer på FM? Mange distrikter hadde kun NRK på FM. Å beholdt NRK P1 som beredskapskanal på FM hadde vært en god idé, men alt skulle bli DAB.
Jeg kjenner mange som har sterk tro på DAB, men de hører aldri på radio. De hører på Spotify mens de leser alle gode påstander om DAB. Lommeradioen bruker hodetelefonene sin ledning som antenne og det er ikke alltid like bra overalt, men jeg har opplevd mange ganger at lokalradio etter FM slukkingen mange plasser har bedre dekning på DAB enn på FM. Det er mye mer kostbart å bygge ut DAB enn FM. Jeg er redd for at mange bygder som fortsatt har FM blir uten lokalradio på DAB når FM slukkes.
Å kalle ei lang rekke med NRK-kanaler og P4-kanaler ser jeg mer på som et stort utvalg enn et mangfold. For radiokanalene blir det mye lettere å tilpasse tilbudet til hver enkelt lytter, men hvor godt alternativ er det i motsetning til en smart-høyttaler? Ungdommene vet hva en høyttaler er, men radio er noe man har i bilen. Stua har TV, mobil og nettbrett. Tross alt hadde mange kun to NRK kanaler på DAB. Det blir mer mangfold med DAB sånn sett, men uten massiv støtte får lokalradioene problemer med å overleve, hvis de ikke kan leie ut anlegget sitt og dele på de store kostnadene.
Å slukke FM var ikke en fullkommen suksess, men ikke en total fiasko. Mange har funnet sine favorittkanaler, fått mer å velge mellom, men dette ble vedtatt i 2011 og da var internett ikke like utbredt som i dag. Og mer utbredt blir det. Fortsatt elsker jeg radio og bruker DAB mye, men i kjøkkenet mitt bruker radioen internett med et innebygd system som får inn Radio Alta. Min favoritt som på DAB og FM ikke når lenger enn Alta og Loppa i Finnmark. Jeg velger ikke bort DAB på grunn av at det er gammeldags, men jeg vil ha friheten til å høre på hva jeg vil, uavhengig av hvor jeg bor og reiser.
Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund. Besøk gjerne hjemmesiden hans: www.sindremollerhaug.no.
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt