Riksblokk II utlyses til digitalradio
Medietilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har fått i oppdrag å utlyse Riksblokk II til digitalradio.
Regjeringen har besluttet at Riksblokk II skal benyttes til å sende digital radio. Utlysningen gjelder én senderanleggskonsesjon og én frekvenstillatelse for Riksblokk II med varighet til 31. desember 2031. Riksblokk II er en landsdekkende frekvensblokk bestående av kanalene 216,160 – 217,696 MHz (kanal 11A) og 223,168 – 224,704 (kanal 12A).
Da Medietilsynet og Nkom gjennomførte auksjon av Riksblokk II i april 2012 vant Norkring AS (i dag Telenor) auksjonen. Selskapet leverte tilbake konsesjonen og frekvenstillatelsen i 2019. Selskapet A-Media AS har i dag en midlertidig anleggskonsesjon og frekvenstillatelse som består av fire sendepunkter i Rogaland og Sunnhordland. Tillatelsene går ut senest 31. desember 2020, og gir ingen føringer for videre bruk av ressursen.
Medietilsynet og Nkom vil sammen bestemme prosessen videre. En utlysning av Riksblokk II vil bli offentliggjort når dette er klart.
- Ressursen skal tildeles gjennom en pengeauksjon dersom det er konkurrerende etterspørsel etter den. For å utelukke aktører uten økonomisk gjennomføringsevne, bør tilsynene vurdere om det skal stilles krav om bankgaranti for kunne melde interesse for frekvensressursen og delta i en eventuell pengeauksjon, skriver departementet i sitt oppdragsbrev. De skriver videre:
- Tildelingen bør gjennomføres på en slik måte at en sikrer at frekvensressursen blir tatt i bruk, for eksempel ved at det i konsesjonsvilkårene fastsettes en plikt til å ta senderanlegget i bruk innen et visst tidspunkt. Prosessen bør gjennomføres slik at tildeling kan skje i god tid før 31. desember 2020.
Anleggskonsesjonær i Riksblokk II plikter å gi kringkastere tilgang til kapasitet i nettet på ikke-diskriminerende vilkår, samt levere årsrapport til Medietilsynet om drift og utbygging av nettet. Det legges opp til samme system for innholdskonsesjoner som i Riksblokk I og Lokalradioblokka: Kringkastere som inngår transmisjonsavtale med anleggskonsesjonæren, får automatisk innholdskonsesjon hos Medietilsynet etter søknad.
- Det bør videre presiseres at frekvensressursen vil bli trukket tilbake dersom det viser seg at
det ikke er interesse for å ta den i bruk til digitalradio på de vilkår myndighetene har fastsatt.
Frekvensmyndighetene vil i så fall utrede alternative bruksmåter, avslutter brevet fra Kulturdepartementet.
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt