I Nordvestjylland finner du et lite surfeparadis kalt Klitmøller, bedre kjent som «Cold Hawaii» på folkemunne. Området har ikke fått navnet på grunn av et tropisk klima eller huladansere – det kommer av de helt spesielle vindforholdene som minner om dem på Hawaii, og er som skapt for surfing.
Danmark er kanskje ikke spesielt kjent for å være en stor surfenasjon, men ett område har vært svært så populært blant surfere i en årrekke. Det var på 80-tallet at området rundt Klitmøller først ble oppdaget som surfested, og fra 90-tallet begynte flere surfere å bosette seg her for å dra nytte at gode surfeforhold året rundt. Cold Hawaii strekker seg faktisk langs vestkysten fra Hanstholm i nord til Agger i sør, men Klitmøller regnes som selve hovedstaden i det danske surfeparadiset. Her er du nesten garantert vind og bølger hver eneste dag, akkurat som på Hawaii.
Noen av de viktigste surfeområdene i Cold Hawaii er The Reef, The Bay og Bunkers, men det skal nevnes at hele Nordjylland-regionen kan by på gode surfemuligheter. Det er rett og slett den perfekte destinasjonen å legge neste ferietur for de som er sultne på en skikkelig surfeferie uten å måtte reise halve kloden. Du trenger heller ikke være erfaren på brettet fra før av, på Cold Hawaii Surfcamp står Danmarks beste instruktører klare for å lære deg å ri bølgene enten du vil lære tradisjonell surfing eller brettpadling.
Kilde: unsplash
Velt deg i luksus med et feriehus
Istedenfor å sjekke inn på et dyrt hotell, bør du samle familien, noen vennepar eller kanskje hele vennegjengen og leie et luksuriøst feriehus sammen. Flere av luksushusene i Nordjylland har plass til godt over tjue overnattingsgjester, og er dessuten aldri langt fra stranden. Det er mange fordeler med å velge et feriehus over hotell dersom dere er en hel gjeng på tur.
Heller enn et lite hotellrom med alle restriksjonene et hotellopphold gjerne byr på, får du intet mindre enn et luksushjem med stor plass å boltre deg på og ikke minst fasiliteter du bare kan drømme om på et hotell. Hva sier du til svømmebasseng, boblebad, sauna, bordtennisbord, biljardbord og et stort utendørsområde helt for dere selv? Kjæledyr er også hjertelig velkomne i mange av husene, og flere av boligene byr på gode leke- og aktivitetsfasiliteter for hele familien. Med et sommerhus har dere dessuten bedre muligheter å oppbevare surfebrett og tørke våtdrakter mellom slagene.
Gjør deg klar for å ri de store bølgene
Er det noe surfere er lidenskapelig opptatt av, så er det å jakte de perfekte bølgene – jo større, desto bedre. Heldigvis er Cold Hawaii et område hvor bølgene sjelden uteblir, men det kan likevel være lurt å følge med på bølgevarsler slik at du stiller best mulig forberedt. Det er mange ulike surfepunkter langs Cold Hawaii, og noen er best egnet for nybegynnere som vil ha en forsiktig start mens andre er for de mer erfarne surferne som søker større utfordringer. Uansett ferdighetsnivå på brettet kan møtet med store bølger være avskrekkende, men det er noen steg du kan følge for å bygge selvtilliten:
1. Husk at du ikke trenger møte bølgene alene. Å surfe med en erfaren venn eller en instruktør kan roe ned nervene og øke selvtilliten.
2. Minn deg selv på at nerver ikke nødvendigvis trenger være negativt. Bruk adrenalinet som pumper i kroppen til din fordel.
3. Studer hvordan andre håndterer de store bølgene – hvordan padler de seg inn mot bølgen og når reiser de seg?
4. Studer forholdene så du vet hvor raskt og ofte bølgene kommer inn – dersom dette er første gangen du skal surfe på en større bølge, bør du sørge for at de ikke kommer i en altfor stor gruppe. Det er viktig å kunne lese og time bølger.
5. Dersom du bruker et kort brett, kan det lønne seg å prøve en lengre variant. Med et lengre brett kan du padle raskere og fange bølgene tidligere.
6. Når du ser den perfekte bølgen komme mot deg, må du padle så raskt du kan, vente på det perfekte rolige øyeblikket for så å reise deg raskt opp i det du møter bølgen.
Kilde: unsplash
Mens du venter på det neste surfeeventyret
Ventetiden kan føles lang når ferieturen er bestilt og lengselen etter bølgene er stor – så hvorfor ikke bruke tiden på å forberede deg på det nye surfeeventyret når du må være en landkrabbe inntil videre? Podcaster har tatt verden med storm, og surfeverdenen har selvfølgelig også omfavnet trenden. Noen av de mest populære podcastene av og for surfere er «Surfer Life», «Surf Simply» og «Surf Splendor» - hvor du kan høre de siste surfenyhetene, intervjuer med kjente surfeprofiler og lære et og annet om surfing. Visste du forresten at podcast ikke er en ny greie? De har eksistert siden år 2000, og man kunne lytte til den første norske podcasten fra NRK P2 Kurer allerede 2. september 2005. Den episoden handlet forøvrig om nettopp podcasting.
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker
imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt