05.04.2022 - Kyrre Dahl
Illustrasjon
Én av tre (32 prosent) sier de har kommet over nyheter, bilder eller videoer om Ukraina-krigen som de senere fant ut var falske eller hadde informasjon som ikke stemte.
Det kommer frem i en spørreundersøkelse analyseselskapet Sentio Research Norge har utført for Medietilsynet. 41 prosent oppgir at de ikke har sett denne type falsk informasjon, mens 27 prosent sier de er usikre.
27 prosent oppgir å ha kommet over falske nyheter på nasjonale radio og tv-kanaler, mens 28 prosent sier at de har funnet slike nyheter i nasjonale aviser/nettsteder.
Over halvparten (56 prosent) av dem som hadde sett falske, usanne nyheter eller informasjon om Ukraina-krigen, oppgir å ha sett dette i sosiale medier (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, TikTok, LinkedIn, YouTube etc.).
- Det at så mange sier de har sett falske eller usanne nyheter i redaktørstyrte medier, kan også skyldes at folk oppgir å ha sett falske nyheter i form av medieomtale av falske eller usanne nyheter, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
– Spredning av propaganda og falsk informasjon er en del av moderne krigføring. Det gjør det krevende å skille sant fra usant. Uavhengige, redaktørstyrte medier legger stor innsats i å kvalitetssikre informasjonen de formidler, og er dermed en viktig motvekt til desinformasjon og falske nyheter, sier Velsand i en pressemelding.