Radio lever i beste velgående

27.03.23 - Kyrre Dahl

Det var spådd til å bli verdens undergang, men hvordan står det til med radio i Norge 5 år etter Fm-slukkingen? Dette var tema for en sesjon på Radiodays Europe.

Ole Jørgen Torvmark på Radiodays Europe 2023. Foto: Kyrre Dahl

Norge var det første landet i verden der de riksdekkende kanalene slo av sine FM-sendere. Det skjedde i 2017 og det ble omtalt av enkelte som verdens undergang. Den internasjonale radiobransjen fikk vite hvordan det gikk med Norge etter at FM-senderne ble slått av.

Radio er definitvt i live i Norge. Det kunne Ole Jørgen Torvmark fortelle forsamlingen av radiofolk fra Europa. Han var invitert til Radiodays Europe som tidligere leder i Digitaltadio Norge. I sesjonen fikk vi også høre hvordan det går med DAB-utbyggingen i Tyskland og Tsjekkia.

Den største forandringen i Norge er langt mer innhold etter at de nasjonale kanalene ble digital only. Før var det 5 rikskanaler på FM, nå er det 33 rikskanaler på DAB. 72 % av nordmenn har en eller flere radioer med DAB og i 76 % av bilene er det nå DAB.

Bilen var den største utfordringen i 2017, fortalte Torvmark. Det var nemlig ingen krav til at bilene måtte ha DAB-radio og mange kjørte også gamle biler og trengte dermed adapter eller lignende. Mye av det utstyret var vanskelig å bruke, innrømte Torvmark.

Han kom også innom lyttertallene. De har gått noe ned siden før FM-slukkingen, men radio klarer seg bedre enn flere andre mediekanaler. Omsetningen til de kommersielle rikskanalene gikk også noe ned like etter FM-slukkingen, men han har tatt seg godt opp igjen.

Torvmark fortalte også internasjonale radiofolk at lokalradio fortsatt sender på FM i Norge og at 56 % av lyttingen på lokalradio er på FM. Han nevnte også at lokalradioene får tilskudd fra Staten for å klare overgangen til DAB, men han var stolt over at de nasjonale aktørene har gjennomført den digitale overgangen uten noen form for finansiell hjelp fra myndighetene.

Fra Tyskland kunne Erwin Linnenbach fra Teutocast at interessen for DAB har økt kraftig de siste to årene. Tyskland er et veldig annerledes radiomarked ettersom det er delstatene som bestemmer hvem som får FM-konsesjoner. Dermed er det bare 1 privat stasjon i hver by i befolkningstunge Nordrhein-Westfalen mens det er hele 30 private radiostasjoner i Berlin.

Han var ganske sikker på at det er årsaken til at lyttingen på digitale kanaler øker kraftig i Nordrhein-Westfalen, der lytterne nå får tilgang til en rekke nye nasjonale kanaler. Og akkurat det med nasjonale kanaler har det ikke vært før i Tyskland, slik at mye av innholdet på DAB faktisk er nytt for mange lyttere.

I Tsjekkia øker ogås interessen for DAB, men fra et ganske labert nivå. Så sent som i 2015 var de kommersielle stasjonene motstandere av DAB, men nå skal det åpnes to nasjonale DAB-nettverk kun for private kanaler etter at Tsjekkisk statskringkasting satset alene på å få igang sitt DAB-nett som nå dekker nesten hele befolkningen.

I Norge var NRK P1+ en av kanalene som trakk lyttere over på DAB, i Tsjekkia er det en ny sportskanal som har blitt flaggskipet for innføringen av DAB. Totalt 16 kanaler er nå tilgjengelig i nettverket til Tsjekkisk radio.

  • Mer om: Konferanser

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse