Radionytt.no - 16.10.2024 - Kyrre Dahl
Morten Kolstads første spillefilm Piratene ble omfavnet av publikum, men rast mot fra konservativt hold, da den kom på kino i 1983. Nå har Nasjonalbiblioteket restaurert den actionfylte ungdomsfilmen og utgir den på Blu-ray.
Guri Johnson og Trond Peter Stamsø Munch i Piratene (1983). Foto: Kjersti Alver/Nasjonalbiblioteket
Nasjonalbiblioteket følger opp utgivelsen med både videoreportasje, artikkel og en episode i podkasten Gamle greier. Og tirsdag 5. november blir det filmsamtale på Solli plass, hvor du også kan se Piratene på stort lerret.
Piratene tar opp evig aktuelle temaer som fraflytting, ungdommers levekår og sivil ulydighet som kampmiddel. Samtidig var 1980-årenes medievirkelighet en helt annen enn i dag. I Norge, som i resten av Europa, hadde statskanalen kringkastingsmonopol.
NRKs profil svarte ikke til de unges musikksmak og interesser, og flere bestemte seg for å ta saken i egne hender. De startet med egne radiosendinger, og ble såkalte «radiopirater».
Fra Den norske filmfestivalen høsten 1983, rapporterte pressen om bråk rundt filmen, og den var blitt «slaktet med kjøttøks» i Morgenbladet etter en visning i Cannes tidligere det året.
«Fra konservativt hold raser man mot en film som rettferdiggjør ungdomsopprør og gjør narr av autoriteter. (…) Enkelte er også fornærmet på vegne av Frimurerlosjen som blir avslørende parodiert i filmen.» Fredrik Wandrup i Dagbladet 30. august 1983
Men filmen ble svært populær på kino, og ble også omtalt som et friskt pust i en viktig brytningstid for norsk filmproduksjon. Tidlig i 1980-årene hadde publikum mistet troen på at norsk film kunne være noe bra. Så kom Piratene og varslet om en endring.
Tirsdag 5. november kl. 19 vises Piratene på Nasjonalbiblioteket, før kritiker Ulrik Eriksen og forfatter Anne Gunn Halvorsen diskuterer filmen, i en samtale ledet av Nina Stensrud Martin. Både filmvisningen og samtalen strømmes på nb.no.
Piratene utgis på Blu-ray og kan bestilles på Platekompaniet eller i Nasjonalbibliotekets nettbutikk. Utgivelsen inneholder også et hefte med en tekst skrevet av Gunnar Iversen.