Radionytt.no - 13.02.2025 - Kyrre Dahl
Verdens radiodag 13. februar 2025 er dedikert til «Radio og klimaendringer» for å støtte radiostasjoner i deres journalistiske dekning av klimaspørsmål.
Illustrasjon. Foto: Makabera / Pixabay
13. februar markeres som verdens radiodag. Dagen markeres for å øke kunnskapen om radio som et viktig kommunikasjonsmiddel.
Informasjonsspredning er essensielt for å nå ut til borgere med viktige nyhetsoppdateringer. I noen deler av verden er tilgangen på informasjon nærmest ubegrenset og kun et tasteklikk unna. I andre deler av verden er dette en fjern realitet – der mangel på internett, og i noen tilfeller lese- og skriveferdigheter, setter en bremser for informasjonsspredningen. I disse områdene brukes radio som verktøy for å holde innbyggerne oppdaterte.
Verdens radiodag ble innstiftet av FN-organisasjonen UNESCO i 2012 og har et nytt viktig tema hvert år. I år er det fokus på klimaendringer og hvordan radio kan bidra til å formidle det som skjer.
2024 var det varmeste året som som noen gang er registrert, derfor blir viktigheten av riktig kommunikasjon av klimahendelser stadig viktigere, mener FN.
2025 er avgjørende for å håndtere klimaendringer. I følge Paris-avtalen må klimagassutslippene nå toppen senest dette året, og deretter begynne å synke, hvis vi skal holde oppvarmingen til 1,5°C.
Til tross for knapphet på økonomiske ressurser for mange radiostasjoner, som har ført til bemanningsreduksjoner og økte kostnader for å innhente verifisert informasjon, er bruk av ulike og pålitelige kilder avgjørende for å rapportere om klimaendringer, skriver FN i en pressemelding.
Dette inkluderer å demontere klimaskeptikernes argumenter, undersøke grønnvasking, forstå økologisk økonomi og rapportere om klimaaktivisme og barrierer for løsninger.
Redaksjonell uavhengighet, avgjørende for å tjene allmennhetens interesser, er avhengig av gratis informasjon som er uavhengig av bedriftens og politiske påvirkninger.