Annonse

DAB ble suksess med tvang

30.07.22 - Kommentarer

Hvis DAB er så bra hvorfor blir lokalradioene tvunget over på DAB. Sindre Møllerhaug kommenterer

Sindre Møllerhaug Foto: Privat.

DAB var i bruk i Norge i mange år før rikskanalene slukket sine FM sendere i 2017. Jeg husker det som det var i går at jeg kjøpte min første DAB radio som 13-åring i 2007, før DAB+ kom. Den gang var ikke lokalradio å finne i kanallisten. Bare NRK-kanaler, P4 Lyden av Norge, P4 Bandit og Radio 2 DIGITAL.

Mye har skjedd siden på DAB. Kort fortalt kom NRK Jazz etter P4 Bandit og Radio 2 DIGITAL ble tatt vekk fra DAB. I 2010 kom storbyradioer på regionblokka. Det mente jeg var på tide når man planlegger å fase ut en så godt innarbeidet teknologi som FM radio var, i alle biler, mobiltelefoner og stereoanlegg, med noe helt nytt som i stor grad kun hadde NRK-kanaler. Det frister litt mer å prøve noe helt nytt, når du får så mye mer enn du hadde fra før, hvis ikke interessen for å bare prøve er veldig stor.

Det må ha kostet store summer å bygge ut DAB på så kort tid som det gjorde. Før 2013 var det ei rekke byer som hadde DAB. Samtidig var det usikkert hvor mye lenger lokalradioene fikk lov til å sende på FM etter rikskanalene hadde slukket sine FM-sendere. Jeg mener lokalradioene burde få fortsette så lenge de ville. Hvis potensialet på DAB er så bra at alle må ha det, kan ikke lokalradioene da få vurdere selv hvor lenge FM blir lønnsomt, når hele landet står i kø for DAB eller vil høre på nettradio?

DAB har vært et kostbart teknologiskifte for lokalradioene, men heldigvis har det kommet støtteordninger som har hjulpet flere med å komme seg på DAB, som de må på før eller siden. Ved en FM slukking ville mange som skal fortsette å høre på NRK, kjøpe seg DAB og da vil de naturligvis lete i den kanallisten. Finner de ikke lokalradioen, velger de noe annet, hvis de ikke bytter til FM og søker.

Internett er ikke standard hjemme hos folk uten god grunn. Det gir så mye mer enn å se på tv og høre på radio. Smarttelefonene ble fort populære for en del år siden og mange vil aldri igjen ha en mobil med tastatur. Med internett og apper får du gjort hva du vil. Du kan via mobilnettet høre på et enormt stort utvalg av nettradioer hvor enn du er på farten.

For få år siden så jeg på hjemmekinoanlegg og den dyreste av av alle i aktuell prisklasse hadde DAB radio. DAB var ikke interessant for meg i det hele tatt! Det var mer interessant med mulighet for streaming innebygd med blant annet Spotify og nettradio. FM og AM var helt greit, men med bluetooth i tillegg blir tradisjonell radio på et så godt anlegg litt nostalgisk. Valgfriheten betyr mer enn hele DAB radioen, selv om det jeg er fornøyd med kanalutvalget på DAB. Jeg kjøpte anlegget uten DAB, selv om jeg har hørt på radio siden jeg var 5 år.

DAB ble suksess med tvang når rikskanalene slukket FM senderne, men jeg vil tro at lokalradioene fikk en kraftig vekst en periode før folk fikk tid til å kjøpe seg nye radioer. Hvor lenge lokalradioene får lov til å sende på FM vil tiden vise, men jeg tror det vil være lønnsomt å være på FM i flere år framover. Gjerne kombinert med DAB og nettradio. Og så tror jeg at på et tidspunkt vil mange innse at det er så få som fortsatt hører på FM, at det er lite vits i å fortsette, men det bør være opp til hver enkelt lokalradio å avgjøre om de vil fortsette eller ikke.

  • Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund.

  • Her finner du flere: Kommentarer

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse