Annonse

Radio er best på internett

02.06.23 - Kommentarer

Med radioapper trenger jeg verken ledning eller antenne, kommenterer Sindre Møllerhaug

Foto: Privat.

Det har vært en stor diskusjon de siste 10 årene, ihvertfall før FM-slukkingen, om det var nødvendig med DAB eller ikke. Jeg som har vært interessert i radio så lenge jeg kan huske, ble helt ærlig lei til slutt av den diskusjonen DAB eller FM. Verden gikk stadig inn for digitale løsninger som erstattet analoge verktøy og papir. CD erstattet kassett. Datamaskin erstattet papir. En enkel tv-dekoder koblet til vanlig UHF antenne erstattet analoge tv-signaler. Mye mer kan nevnes. Alt ble bedre og enklere enn før. Flesteparten fulgte med strømmen og et fåtall fortsatte med gamle løsninger som ble utdatert. Det har ikke stoppet med internett, men derimot tatt helt av. Jeg foretrekker nå nettradio via app framfor DAB. Lommeradio er ikke lenger prioritert for min del, men samtidig umulig med trådløse hodetelefoner. Lommeradio trenger ledningen til hodetelefonene som antenne. Med radioapper trenger jeg verken ledning eller antenne. 4G og 5G fungerer utmerket så lenge dekningen er god nok, men lommeradio hadde sine utfordringer med dekningen.

Bedre lyd og flere kanaler var blant argumentene for DAB, men utbredelsen av internett har forandret seg siden 2017, som om det ikke var superbra fra lenge før. 4G har blitt veldig godt utbygget og nå rulles 5G ut for fullt. Et av argumentene for DAB var at mobilnettet hadde begrenset kapasitet, mens DAB var helt ubegrenset. Det tviler jeg helt seriøst på er tilfelle lenger om det noensinne har vært så dårlig kapasitet i mobilnettet.

Mye av trafikken i mobilnettet har i mange år i stor grad vært bilder og video som krever mye mer data enn bare lyd. Og folk betaler med glede for store nok datapakker. Det er ikke så dyrt lenger i forhold til hva det kostet for 10 år siden. Nå er 4G raskt i motsetning til hvor tregt 3G var utenfor sentrale strøk, selv med full dekning. Er mobilnettet tilstrekkelig for å se korte videoklipp, skulle det bare mangle at det er tilstrekkelig for radio.

Før var det mange lokalradioer kun på FM. Nå har de fleste, om ikke alle, nettradio. Jeg trenger ikke lenger å være i et bestemt område for å kunne høre på hva jeg vil. Internett gir meg tilgang til alt. Fortsatt bruker jeg DAB, men det er de radioene jeg har igjen som fortsatt virker. Klokkeradioen ble så dårlig det 9. året at jeg kjøpte en smart vekkerklokke og har rutine på TuneIN, som jeg bruker til vekking. Lyden er god og jeg er fornøyd.'

  • Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund.

  • Her finner du flere: Kommentarer

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse