Annonse

Nettradio ikke perfekt for fjelltur

07.08.23 - Kommentarer

Sindre Møllerhaug testet nettradio i Byheiene i Haugesund. Det var bedre enn forventet, men...

Foto: Privat.

Det hender jeg hører mye på nettradio på lengre turer ute når jeg ikke vet helt hva jeg skal høre på. På mange plasser med mye fjell er dekningen en utfordring, for i motsetning til DAB som har en tendens til å hakke, stopper nettradio i mange tilfeller helt opp og bruker litt tid på å hente seg inn igjen. I flere tilfeller bruker jeg Spotify istedenfor nettradio, for nettradio krever konstant tilstrekkelig dekning for å ikke stoppe helt.

På lørdag ettermiddag måtte jeg ha meg en skikkelig lang spasertur og bestemte meg for å gå over et fjell med minimal dekning. Det er flere fjell i Byheiene i Haugesund. Jeg gikk fra Kattanakk i Haugesund, over Høgafjell og til Håvåshytta i Tysvær kommune. Mobilnettet jeg testet i dette tilfellet var Telia.

Med mobilen i lommen, trådløse hodetelefoner og radioappen 5000 Bergen i kvalitet AAC, gikk jeg i flere timer. Jeg har vært der før for flere år siden før 5G kom, men det virket som dekningen har blitt passe god etter 5G kom. Før ble 4G altfor dårlig når jeg hadde gått forbi Vanntanken. Nå kunne jeg gå mesteparten av veien til Håvåshytta og høre på radio uten problemer, men noen korte og lange utfall ble det.

Flere plasser fortsatte nettradioen å spille av, selv om 5G dekningen var minimum (0 eller 1 av 4 streker). Noen plasser var det bare 4G, men det gikk også bra. Det ble mest utfall og til slutt omtrent helt stopp når jeg nærmet meg Håvåshytta. Der var det omtrent ikke mulig å høre på nettradio i det hele tatt. Mellom Håvåshytta og parkeringsplassen langs Nesheimsvegen var det flere tilfeller at mobilen viste "ingen dekning".

Det var ikke overraskende at mobildekningen var så dårlig, for den har alltid vært dårlig, men tross alt har det blitt bra etter 5G kom. Et kjent og populært turområde med mye fjell og lite bebyggelse, som gjør at jeg forstår at dekningen blir dårlig, med tanke på at mobilnett er dyrt å bygge ut. Folk bruker mobilen like mye ute på tur som når de er hjemme, så jeg håper at et så populært turområde blir prioritert i nærmeste framtid. Det har blitt mye bedre enn det var for få år siden, spesielt før 5G, men per nå er mange plasser knapt brukbart til Google Maps. Ikke noe problem for min del, for jeg er kjent i området og fulgte med på skiltingen.

Dekningen er ofte en utfordring på DAB. Jeg ser for meg at mange har gitt opp DAB bare på grunn av dekningen. Det kan skyldes antennen, men det hjelper lite med god antenne når dekningen er dårlig. På fjellet er det ikke helt unormalt at mobildekningen er en utfordring, men skal nettradio erstatte DAB, så må dekningen være god nok til at radioappene ikke stopper flere ganger på kort tid. Det gidder ingen å høre på. Hvis radioen ikke er god nok, finner folk noe annet å høre på og internett byr på så mye at en radio som stopper h

  • Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund.

  • Her finner du flere: Kommentarer

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse