Hvorfor radiostasjoner trenger cybersikkerhet i disse dager

Gjesteinnlegg - 17.02.2024 - Synne Nordengen

Du tenker kanskje hvorfor i alle dager noen skulle ha hacket en radiostasjon. Hackere vil vel heller angripe mer verdifulle mål, som banker og internasjonale selskaper? Sannheten er at mange hackere ser liten forskjell mellom finansielle selskaper og medieselskaper, siden begge disse sitter på privat data.


Illustrasjon

Det kan faktisk være enda større motivasjon til å hacke radiostasjoner på grunn av den spennende delen ved å kringkaste stillhet eller noe som ødelegger lytternes tillit.

Dette er ikke bare et hypotetisk spørsmål som bør tenkes over for fremtiden. Radiostasjoner har og blir hacket, og antallet er estimert til å øke fremover.

Hvorfor radiostasjoner trenger cybersikkerhet

Cyberangrep som er rettet mot radiostasjoner ser veldig like ut som angrep mot andre selskaper. Ofte vil en ansatt klikke på en skadelig lenke eller laste ned gratis programvare på nettverket deres. Men, det er ikke alt – det er faktisk andre kjente trusler som ofte blir rettet mot medieselskaper, og disse angrepene kan ha katastrofale konsekvenser.

Grunner til at radiostasjoner har et behov for cybersikkerhet:

  • Operasjonell kontinuitet: Radiostasjoner er avhengig av kontinuerlig tilgjengelighet og pålitelighet. Et vellykket cyberangrep kan forstyrre sendinger, skade utstyret og forstyrre de daglige operasjonene. Cybersikkerhet er avgjørende for å opprettholde en jevn drift og sikre kontinuerlig tjenestelevering.

  • Beskyttelse av konfidensiell informasjon: Radiostasjoner håndterer ofte sensitive data, inkludert intervjuer, redaksjonelt innhold og personlig informasjon om ansatte. Cybersikkerhet er nødvendig for å beskytte denne informasjonen mot uautorisert tilgang og lekkasjer som kan skade både stasjonens omdømme og lytternes tillit.

  • Forhindring av sabotasje: Målrettede angrep for å forstyrre eller sabotere sendinger kan true stasjonens integritet og pålitelighet. Implementering av effektive sikkerhetstiltak kan bidra til å forhindre slike angrep og beskytte stasjonens omdømme.

  • Beskyttelse mot løsepengevirus: Løsepengevirus har blitt stadig vanligere, og radiostasjoner er ikke immune mot denne trusselen. Implementering av sterke sikkerhetstiltak, inkludert regelmessige sikkerhetskopier og oppdaterte antivirusprogrammer, er essensielt for å hindre og håndtere denne type angrep.

    Vanlige angrep mot radiostasjoner

    Her er noen av de mest vanlige angrepene som kan bli rettet mot radiostasjoner:

    1. Tjenestenekt eller “Distributed denial-of-service” (DDoS). Såkalte DDoS-angrep er et angrep på selve netttjenesten. Her prøver hackere å oversvømme et nettverk, en nettside eller servere slik at de kan forstyrre eller hindre normal drift. Slike angrep er svært vanlige, og heller ikke særlig teknisk avanserte.

    2. SQL-injeksjon. Dette er et angrep hvor de som angriper får uautorisert tilgang til databaser. Disse databasene kan inneholde mye sensitiv informasjon som kan misbrukes for andre kriminelle handlinger.

    3. Piratkopiering. Piratkopiering er ulovlig kopiering av opphavsbeskyttet materiale.

    4. Trojansk hest. Trojansk hest eller trojaner er et dataprogram som utgir seg for å være nyttig, men som i realiteten er lagd for å påføre skade. Denne type angrep krever at mottakeren tror at de har behov for dette programmet og starter opp programvaren.

    Hva radiostasjoner kan gjøre for å beskytte seg mot potensielle cyberangrep

    Med mindre du slår av all elektronikk og låser det inne, kan du aldri garantere med 100% sikkerhet at du ikke vil bli utsatt for et cyberangrep. Det er likevel flere ting radiostasjoner kan og bør gjøre for å redusere sannsynligheten for angrep.

    1. Opplæring av ansatte. Opplæring i generell IT-sikkerhet for ansatte som jobber med teknologi er et grunnleggende tiltak som kan forebygge mye skade.

    2. Regelmessig sikkerhetskopiering. Alle radiostasjoner bør utføre regelmessige sikkerhetskopier og lagre dataene et annet sted, også offline.

    3. Bruk en VPN. En VPN skjuler IP-adressen din og krypterer all trafikk mellom enhet og internett. VPN-er kan også ha tilleggsfunksjoner som blokkerer skadelige nettsider og skadevare, samt varsler om potensielle trusler.

    4. To-faktor-autorisering (2FA). En enkel måte å styrke sikkerheten til radiostasjonen, er å aktivere to-faktor-autorisering på alle kontoer stasjonen bruker.

    Ved å følge alle disse tipsene vil sikkerhetsnivået til radiostasjonen øke betraktelig. Mindre antall hackere vil få muligheten til å utføre et angrep, og det vil bli mye vanskeligere for de som faktisk prøver. Ofte vil enkle steg som forebygger angrep og øker sikkerheten få de aller fleste kriminelle til å styre unna og velge enklere mål. Derfor er det viktig å ta grep og ikke være et av de enkle målene som hackere velger å angripe.

  • Mer om: Diverse - alle saker - Følg oss: på  


    Annonse