Annonse

Bedre lyd på radio på Mellombølgen

Radionytt.no - 26.06.2024 - Kyrre Dahl

Britiske mediemyndigheter tillater endringer på de tekniske konsesjonene som vil gi bedre lyd for radiokanaler som fortsatt sender på Mellombølge.

Foto: Pixabay

Mellombølge var lenge en viktig distribusjonsplattform for radio, men det har etter hvert blitt tynt med stasjoner på AM. Dette er faktisk noe av grunnen til at Ofcom, britiske mediemyndigheter, vil gi bedre lyd til de som er igjen.

I Storbritannia er det fortsatt en del som hører på radio på Mellombølge, men de blir stadig færre. Noe av grunnen er dårlig kvalitet på lyden. Det henger sammen med et kompromiss som ble gjort i "gamle dager", mer konkret på 1970-tallet som var gullalder for AM.

For å få plass til flere kanaler godtok man at hver kanal måtte klare seg med 6 kHz i signalbredde, Audio Bandwidth. Men, siden det er få stasjoner igjen er det mye bedre plass samtidig som lyd-prosessorer har blitt mye bedre, foreslår Ofcom å øke tillatt audio bandwidth til 9 kHz.

Dette vil ikke akkurat gi CD-kvalitet, men lyden på en radiostasjon på FM vil bli sammenlignbar med gammeldagse kassetter, ifølge Radio Today. Spania, Australia og flere land i Asia har allerede innført en slik signalbredde, uten større problemer.

Det er ikke ventet noen stor renessanse for AM-radio, men vil trolig føre til at kanaler som satser på å sende på Mellombølge kan holde ut noe lenger. Flere radiostasjoner har allerede søkt om å en slik utvidelse.

Den store fordelen for AM fremfor FM ( og DAB ) er at signalene fra hver sender når lenger. Den mest berømte Mellombølge-stasjonen for nordmenn er nok Radio Luxembourg, som på nattestid kunne høres i store deler av Sør-Norge, på AM fra en sender i Luxembourg.

Det sendes, overraskende nok for mange, fortsatt radiosendinger på mellombølge i Norge. NRK sender P1 på AM på Svalbard og vil trolig fortsette med dette en god stund. Så sent som i 2020 ble senderen oppgradert. NRK gikk som kjent av FM i 2017.

  • Mer om: Utenriks - alle saker

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse