Annonse

Endelig vedtak om FM-slukking i Sveits

Radionytt.no - 27.06.2024 - Kyrre Dahl

Norge ville være langt framme i utviklingen ved å slukke FM-nettet for riksradio i 2017. Først 8 år etter er det et land som kopierer prosessen. Men, det ser også ut til å bli det eneste.

Foto: Pixabay

Kringkastingsselskapet SBC, som ligner på NRK i Sveits, har i dag offentliggjort at de vil slå av sine siste FM-sendere når året er omme og vi går inn i 2025.

Det skjer etter at et stort flertall av lytterne nå hører radio digitalt, via DAB+ eller internett. Det anslås at bare 10 % av lyttingen er på FM alene, melder swissinfo.ch.

I tillegg er mye av utstyret som brukes til å distribuere FM utdatert og dyrt å vedlikeholde. Siden SBC har en stram økonomi kan de ikke forsvare å bruke penger på en utdatert teknologi, går det fram av en uttalelse.

Samtidig vil veimyndighetene i Sveits oppgradere radio-dekningen i landets mange tunneler, slå av FM-senderne der og sørge for at alle kan høre digitalradio.

Dette er ingen stor overraskelse, for det har lenge vært planlagt å skru av FM i Sveits i 2024. Men, i 2021 ble dette flyttet til 2022 og 2023, noe som førte til store protester, som endte med at mediemyndighetene utvidet FM-konsesjonene til 2026.

Nå er det klart at SBC blir hel-digital i 2025 og ingen kommersielle aktører vil få lov til å fortsette på FM etter 2026.

Norge var det første landet som gjorde en FM-slukking. Rikskanalene NRK, P4 og Radio Norge slukket sine FM-sendere i 2017, mens lokalradio fikk lov til å fortsette på FM og sender fortsatt på FM.

Det er ingen andre land som har vedtatt FM-slukking, men det ryktes at Storbritannia vurderer å sette en dato i 2032, ifølge swissinfo.ch. I Danmark er det også mange som benytter DAB, i Sverige er det få og i FInland er det ikke DAB overhodet.

Først publisert på lokalradio.no

  • Mer om: Utenriks - alle saker

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse