Podkasten tar over, vil radio bli glemt?

17.07.24 - Kommentarer

- Ungdommer vet ikke lenger hva radio er. Det skriver Sindre Møllerhaug i en kommentar

Foto: Privat.

Radio har vært min store særinteresse så lenge jeg kan huske. Det var alltid der jeg fikk høre det siste nye på topplistene. Var det ikke for musikken, så var det såkalte snakkeprogrammer med spennende gjester. Et liv uten radio var helt uvirkelig for meg. Først FM, så litt AM og relativt tidlig, DAB. Høsten 2007 var det lite annet enn NRK å få inn. Utenom alle hovedkanalene til NRK og nisjekanalene, var det P4 Lyden av Norge, P4 Bandit (rock non-stop) og Radio 2 Digital. Ingen lokalradioer sendte på DAB. Jeg skulle uansett kjøpe meg ny klokkeradio og kunne da like godt kjøpe DAB, selv om de var betydelig dyrere enn kun FM radioer, men verdt det for meg som 13 åring og den lidenskapelige interessen for radio. Alle som kjente meg godt på den tiden visste at jeg var interessert i radio.

Noen trodde jeg fantaserte når jeg snakket om DAB radio, men heldigvis fantes internett som gjorde det lett å bevise at DAB var en type radio som fantes. Den vanlige mannen i gata hadde ikke hørt noe om DAB. Radio var FM! Hvem brydde seg om DAB? Butikkene som ikke solgte DAB radio trodde jeg tulla når jeg fortalte om DAB, og ga meg klar beskjed om at de solgte radio. Akkurat som det aldri hadde fantes annen type radio enn FM, men AM var noe den eldre generasjonen hadde vokst opp med, og kalte det for radio. Så kom FM og tok fullstendig over og det er forståelig. Mye bedre lyd uten fading, tross mye kortere rekkevidde.

De siste årene har jeg blitt hekta på å høre på forskjellige podkaster. I ulike apper følger jeg flere podkast-serier som jeg må prøve å få tid til å høre fullt ut hver uke. Før var det på radio jeg fikk høre spennende gjester. Nå er det podkaster jeg får høre spennende gjester. Radioen er forsåvidt ikke kutta helt ut for min del, men ikke noe jeg bruker så mye lenger. Podkastene tar nok av min tid og med tanke på hvor mye jeg fikk høre nå enn før på radio, så får jeg nå hørt så veldig mye mer! Alt kan jeg høre når det passer meg og blir jeg opptatt, kan jeg sette på pause. Og er noe helt uinteressant, kan jeg bare finne en annen podkast og ikke gå glipp av noe som er interessant for meg.

Radio er fortsatt i bruk hos folk og alle nye biler får god DAB radio, så sant signalet er optimalt. Det er god grunn til å fortsette å lage radio, men hvis podkaster fortsatt spiser opp folk sin tid, er det ikke da et tidsspørsmål om hvor lenge radioen kommer til å bli husket som en radio? Ungdommer vet ikke lenger hva radio er. Det er egentlig streaming de holder på med når de bruker mobilen og det blir da kanalnavnet de husker.

Når jeg gikk på ungdomsskolen hadde de fleste et forhold til radio, men det gikk mest i P3 og P4. Juntafil på P3 var vi mange som hørte på og det var helt fantastisk å høre hvilke spørsmål lytterne sendte inn, ikke minst svarene som ble gitt på radioen. Men jeg tror ikke vi snakket om det som det var radio vi hørte på. Vi snakket om at vi hørte på P3. Den gang var det med en FM radio. Nå er det via en pc eller en NRK-radioapp.

Radio er fortsatt gøy, men hvis programmene skal bli husket som en podkast eller en app, da blir ordet radio glemt helt ut til slutt. Nå er radio mest i bruk i bil. Hjemme har man smarte høyttalere hvor man kan caste musikken eller eventuelt bruke bluetooth. Skal det fortsatt hete radio, må radioen bli husket som en radio, ellers blir radio en ting som vi kaller for noe helt annet. Vi kaller en dataskjerm for en skjerm. Hva skal vi kalle radioen for? Ingen har det lenger. Det er bare en app på mobilen som vi caster til en smarthøyttaler, og hvem kommer til å kalle den smarte høyttaleren for en radio når den også brukes til å høre på podkaster?

  • Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund.

  • Her finner du flere: Kommentarer

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse